Dodane jabłko do makowca sprawia, iż ciasto jest bardzo
wilgotne. Kruche ciasto na spodzie jest bardzo cienkie i nie przypali nam się,
podczas długiego pobytu w piekarniku, gdyż ma mało cukru. Cisto zawsze się
udaje!
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
½ kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
1 puszka masy makowej słodkiej
6 białek
4 żółtka
10 dag margaryny
4 łyżki mąki
1 duże jabłko
Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
Kruszonka
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 1/3 szklanki mąki
Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić
ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.
Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę,
którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna
kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć
na kruche ciasto.
Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto.
Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można
polukrować.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz