Strony

niedziela, 22 marca 2020

Kruche ciasteczkowe kule z owocowym nadzieniem

Jeżeli lubicie kruche ciasteczka to dobrze trafiliście. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, ciasto zawsze jest kruche, delikatne... rozpływa się w ustach. 




Na 25 sztuk
Ciasto:
200 g mąki
100 g kaszki manny
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła lub margaryny
60 g cukru pudru
3 łyżki oleju
szczypta soli
 
Dowolne owoce do nadziania, świerze lub z puszki, mogą być powidła, dżem, marmolada.

Czekolada do polania, orzechy lub ulubiona posypka
 
 
 
Z podanych składników wyrobić ciasto. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki.
Wyjąć ciasto, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki, nadziewać  i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć nadzienie i zlepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzone polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami, bakaliami lub posypką.

3 komentarze:

  1. Obowiązkowe, choć 1 łyżka oleju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasteczkowe kule z owocowym nadzieniem to świetna propozycja dla fanów delikatnych, rozpływających się w ustach wypieków! Do przygotowania tych ciasteczek przydadzą się różne akcesoria AGD, takie jak robot kuchenny do szybkiego wyrobienia ciasta czy mikser do ubicia masła i cukru pudru. Warto też mieć pod ręką silikonową matę do pieczenia i tarkę do czekolady, którą posypiesz gotowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń