Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle aromatyczne i nie jest takie suche jak tradycyjny drożdżowy.
Rozczyn:
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 szkl ciepłego mleka
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
szczypta soli
2 jajka
3/4 szkl ciepłego mleka
Posypka:
2 żółtka
1 łyżka naturalnego kakao
Masa jabłkowa:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania ciasta
białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Posypka: Mąkę,
żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami i zagnieść w kulę, owinąć w folię
spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć
na tarce. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny,
zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka
zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
Rozczyn: Drożdże
rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut do "ruszenia drożdży".
Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki
ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) . W trakcie wyrabiania można
delikatnie podsypywać ciasto mąką.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i
odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno
podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na
dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki
(25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej
rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta,
tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie
delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować
białkiem.
Ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki i
spłaszczając je w dłoniach układać na
cieście w postaci okrągłych posypek.
Uwielbiam ten kołacz! I z jabłkami i z serem :)
OdpowiedzUsuńWitam. Kiedy kakao dodać do posypki?
OdpowiedzUsuńRewelacja, wygląda to naprawdę dobrze! Ja na pewno mogę Wam podpowiedzieć, byście zajrzeli do https://www.filo-shop.pl/sklep/dla-dzieci/lozka-dzieciece/lozko-domek/drewniane-lozko-domek-z-barierkami-korni-szuflada i sami się przekonali, jak ciekawe aranżacje możecie zakupić poprzez internet. Jeśli chodzi o tego typu kwestie, to zawsze warto podchodzić do tematu w sposób kreatywny.
OdpowiedzUsuńCasino Review & Bonus Code | MJH Sportsbook, AZ
OdpowiedzUsuńThe bonus code MJH will cover the first few deposits. No matter what bonus you create, 영주 출장안마 you 광주광역 출장샵 can use the bonus 광양 출장샵 code MPROMO. You get the 이천 출장안마 $250 제주 출장마사지 deposit bonus