Kurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie Wam smakowało. Podany z ryżem jest obłędnie pyszny.
Na dwie porcje
1 pojedyncza pierś z kuraczaka duża, lub 2 małe
1 por
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżeczka tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, lekko posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju.
Pora pokroić w półplasterki, dodać tymianek i zeszklić na maśle około 15 minut, na bardzo małym ogniu, pod koniec smażenia dodać około 100 ml wody oraz kostkę rosołową i usmażone mięso. Zagotować.
Mąkę wymieszać z śmietaną i wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Podawać z ryżem.
Warto się dobrze nad tym zastanowić. Mnie bardzo przekonuje to, w jaki sposób dzisiaj jesteście w stanie znaleźć potrawy pod swój gust. To najważniejsza rzecz, pomyślcie nad tym!
OdpowiedzUsuńSuper przepis , na pewno sprawdzę. Może nawet jeszcze dziś :)
OdpowiedzUsuń