Bardzo kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą .... mmmm pychotka
Strony
▼
wtorek, 28 listopada 2017
czwartek, 23 listopada 2017
Tortilla z pieczonym kurczakiem
Po wczorajszym obiedzie pozostało mi sporo pieczonego kurczaka, zachodziłam więc w głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie przerobić, jednak tym razem wyszło super danie.
sobota, 18 listopada 2017
Orzechowe ciasteczka z kajmakiem
Czekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia.
środa, 15 listopada 2017
Migdałowe kule z kieliszka do jajek
Niezwykle chrupiące ciastko, które po upieczeniu zachowuje swoją formę. Moje zrobiłam wspomagając się kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha!
wtorek, 14 listopada 2017
Paella z kurczakiem i kurkami
To niesamowite - połowa listopada a w lesie jeszcze rosną kurki! Dlatego dziś na obiad paella z kurkami i kurczakiem.
piątek, 10 listopada 2017
Makaron z dynią i rybą
Rozpiera mnie kulinarna duma, dzieje się to szczególnie wtedy kiedy przygotowując jakąś potrawę, nie posiłkuję się żadnym przepisem, tylko swoją kulinarną intuicją. Ta potrawa przerosła moje nadzieje. Już samo przygotowanie dyni zapowiadało, że szykuję się coś dobrego. Dodałam do niej kmin rzymski, papryczkę chili i sporo czosnku i tak to z nijakiego smaku dyni powstał wyrazisty zaczyn mojego dania, a potem pozostało już tylko ugotować makaron i usmażyć rybkę. PYCHA!!!
czwartek, 9 listopada 2017
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym
Moja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha!
sobota, 4 listopada 2017
Torcik chałwowy z kremem śmietanowo-budyniowym
Często na skutek improwizacji w zaciszu domowej kuchni rodzą się niezapomniane receptury. I taki jest właśnie ten torcik, powstał ze składników jakie miałam pod ręką, czyli głównie chałwa, kremówka i budyń. Goście nie szczędzili pochwał i zachwytów, więc nie będę was dłużej przekonywać, że był naprawdę pyszny.
czwartek, 2 listopada 2017
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów
Receptura na te przepyszne rogaliki to moja górska, wakacyjna zdobycz. Otóż poszłam po miód do sąsiadów, a tam przemiła, starsza pani poczęstowała mnie rogalikami, kruchymi, rozpływającymi się w ustach. Odtąd piekę je prawie co tydzień. Nie wiem czy kiedykolwiek mi się znudzą. Ich nadzienie przypomina w smaku nadzienie z białego maku. Ciasto jest bardzo kruche, ponieważ nie ma w nim jajek i cukru, są tylko trzy składniki: mąka, margaryna i śmietana.