To klasyczne danie brytyjskie, polecam szczególnie na
chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy
raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki
stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku
smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z
dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma
trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu
jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając się. Oryginalny Cottage pie robi się tylko z
wołowiny, ja zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.
Strony
▼
piątek, 24 lutego 2017
wtorek, 21 lutego 2017
Sernikowa zebra z wafelkami Lusette
Już nie raz pisałam, że nie mam ręki do pieczenia serników. Zawsze pięknie i szybko wyrastają a jeszcze szybciej upadają. Tak więc chcąc
nie chcąc skazana jestem na serniki na zimno, na szczęście są tak pyszne, że
trudno je nie lubić a nawet kochać. Dziś przygotowałam
sernik z wafelkami Lusette. Dlaczego właśnie Lusette? Otóż tylko te wafelki
nadają się do pokrojenia w cienkie plastry. Niech Was nie skuszą inne, bo zaręczam, że nie uda się ich bezawaryjnie
pociąć, pokruszą się z całą pewnością. Poza tym wafelki Lusette mają w sobie dużo prawdziwej czekolady, przez co
sernik jest jeszcze wspanialszy.
Jako ciekawostkę sprzedam Wam jeszcze patent na foremkę do tego sernika. Otóż nie miałam odpowiedniej i wykorzystałam jednolitrowy kartonik po soku, odcięłam nożem jedną ściankę i gotowe.
Jako ciekawostkę sprzedam Wam jeszcze patent na foremkę do tego sernika. Otóż nie miałam odpowiedniej i wykorzystałam jednolitrowy kartonik po soku, odcięłam nożem jedną ściankę i gotowe.
poniedziałek, 20 lutego 2017
Galaretka tofii na spodzie z Lusette
Pyszne mleczne kule o smaku toffi osadzone na spodzie z mocno czekoladowych wafelków Lusette, a do tego nuta ajerkoniaku. Prawdziwa bomba ... nie tylko kaloryczna, przede wszystkim apetyczna.
wtorek, 14 lutego 2017
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem
Tortilla swoją wielką karierę zrobiła w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi. Popularne pieczywo dotarło i do nas i równie mocno je kochamy. Tortille faszerować możemy praktycznie wszystkim i chyba właśnie to sprawia, że trudno jej nie lubić, skoro to co lubimy możemy do niej włożyć, zapiec i schrupać. Tradycyjna tortilla to wytrawne danie, dziś jednak postanowiłam złamać ten schemat i przygotować tortillę na słodko. Słodka tortilla to niebo w gębie, idealna na śniadanie, a do tego chrupiące karmelizowane płatki kukurydziane. Z takim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany.
poniedziałek, 6 lutego 2017
Cynamonowy kurczak z batatami, papryką w sosie mango
Cynamon nierozerwalnie związany jest z szarlotką i często tylko z nią kojarzony. Oczywiście nie wyobrażam sobie też sosu bolońskiego bez cynamonu, a od dziś również kurczaka z tą przyprawą. Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować.