Strony

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Ajerkoniakowy snikers

Stary przepis na snikersa postanowiłam nieco zmodyfikować, tzn. do masy budyniowej dodałam ajerkoniak. Ciasto zyskało nowy smak. Czy lepszy? Dla mnie tak! 
 
 
 
 
Składniki na ciasto:
600g mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
2 żółtka
200g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
 
Składniki na masę orzechową:
125g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200g posiekanych orzechów włoskich
Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy, gorącą masę wykładamy na surowe ciasto.

Dodatkowo:
1 ½ opakowania budyniu waniliowego przygotowanego zgodnie z opisem + kila łyżek ajerkoniaku
1 puszka masy kajmakowej
 
Wykonanie:
  • z wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego, sody, jajek, żółtek, margaryny, mleka oraz miodu zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części.
  • blaszkę o wymiarach (20x30) wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy nią jedną z części ciasta i pieczemy na złoty kolor około 10 minut w temperaturze 180ºC, z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie, natomiast na 3  część ciasta wykładamy gorącą polewę orzechową i  dopiero  pieczemy
  • ciasto studzimy, układamy warstwy : ciasto-  gorący budyń- ciasto- masa kajmakowa-ciasto z polewą orzechową
  •  ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie...Jednak ja ciągle boję się takich złożonych przepisów. Wiem, że należy być dokładnym. A mi w kuchni zawsze śpieszno, stąd zostaje mi jedynie oglądanie obrazków w internecie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś uda Ci się zwolnić i upiec właśnie tego snikersa. Smacznie pozdrawiam ;-)

      Usuń