Strony

niedziela, 24 sierpnia 2014

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu, w dzisiejszych czasach jest to bardzo ważne, gdyż większość z nas ma silnie zakwaszone organizmy, neutralizuje też nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. O dobrodziejstwach tejże kaszy można jeszcze wiele wyczytać, tak więc do dzieła.
 
 
 


Składniki na jedną porcję:
 
1 młody bakłażan
1/4 szklanki kaszy jaglanej
3 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
mały kawałek cukinii
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprzy, oregano, bazylia
olej do smażenia
 
Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1  cm margines posolić i odstawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
 
Wydrążony środek pokroić na małe kawałki i również posolić, odstawić na pół godziny, a następnie odcisnąć powstałą wodę.
 
Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć.
 
Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Następnie wyjąć, napełnić farszem i piec jeszcze przez 15 minut.
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Kasza jaglana jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem zakochana w bakłażanie jak i kaszy jaglanej.

      Usuń
  2. zapisuję do zrobienia jak najszybciej! :) po wakacjach w Turcji jestem zakochana w pieczonych bakłażanach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjeść bakłażana w Turcji...... bezcenne ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, Anta, Anta :) pewnie smaki tak samo udane jak Twoje foty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak bakłażan smakował jeszcze lepiej niż wyglądał !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za kaszą jaglaną, ale może z bakłażanem, którego uwielbiam, dobrze się komponuje? Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń