To Karol Okrasa w swoim programie uświadomił mi, że coś takiego jak topionambur rośnie sobie pod ziemią, tuż obok nas, w lasach i przydrożnych rowach. Inaczej zwany jest słonecznikiem bulwiastym, pięknie kwitnący jesienią. W sklepie trudno dostępny, ale od czego jest Allegro. Bez przypraw na surowo, ma lekko słonecznikowy smak - całkiem dobry. Po uduszeniu z czosnkiem na masełku bardzo dobry.
na 1 porcje:
2-3 średnie topinambury
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
Topinambura wyszorować dokładnie szczoteczką i pokroić w plasterki, dusić na maśle do miękkości (ok. 10-15 minut). Przyprawić, czosnek dodać na samym końcu aby nie zgorzkniał.
czegoś takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńNiestety mało dostępny i popularny, a szkoda bo wart swej uwagi.
OdpowiedzUsuńTopinambur łatwo się uprawia.Wystarczy bulwę pociąć na kawałki i wsadzić do ziemi.
UsuńNiestety nie spotkałam go w opolskich sklepach ;(
OdpowiedzUsuńjest do zdobycia na targu oraz obok sklepu Tesco na ZWM ,sprzedaje go starsza pani po 5 zł/kg
UsuńJest na targowisku cytrusek w sklepie RODZYNEK. 6zł na kilogram.Wczoraj kupowałam.
UsuńUmnie rośnie zapraszam do kopania
UsuńJak na masełku, to biorę :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry:) ma teraz swoj renesans:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłam w Almie, ok.10 zł/500 gr, spróbuję:-)
OdpowiedzUsuńA ja kupiłam na Allegro 1 kg za 16 zł razem z przesyłką, ale dobrze wiedzieć że i w sklepach stacjonarnych się pojawia. Smacznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś jest z okolic Poznania i Gniezna to polecam internetowy ze zdrową żywnością Stowarzyszenia Światowid. Topinambur mają kilogram za 5 zł! (Zamówiłam 1 kg dostałam 1,5 roku). A najlepsze jest to że w zatrważającej ilości rośnie od nad naszym jeziorem :D.
OdpowiedzUsuńLux niebo w gębie tylko co zjadłem :)
OdpowiedzUsuńa my mamy za darmo koło lasu
OdpowiedzUsuńa my wykopałyśmy pod lasem rósł sobie
OdpowiedzUsuńWczoraj wykopalam pod lasem i wsadzilam kolo domu. Male bulwy troche fioletowe, uumylam i jadlam wieczorem na surowo. Dzisiaj znalazlam ten prosty ale wysmienity przepis. I zrobilam zamiast kartofil. Palce lizac !!!!!
OdpowiedzUsuńJa wiosną wsadziłam dosłownie 3 bulwy, a tydzień temu wykopałam 3 wiadra bulw topinabura!!!
UsuńJak rozsadzic bulwy? czy wykopac teraz i wsadzic w iosna czy wszystko wiosną?
UsuńWe Wrocławiu na hali Tęcza kg jest za około 9 zł.
OdpowiedzUsuńTo strasznie drogi, ja proponuje zasadzić w ogrodzie, rozrasta się ekspresowo.
Usuńuwielbiam! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBazarek przy pętli na Gocławiu w Warszawie. 16 zł kilo - trochę drogo. Nieopodal nad kanałkiem gocławskim rośnie sobie za darmo.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Można z niego też robić zupy, frytki, czipsy. Francuzi jedzą go jako dodatek do owoców morza, sufletów, zup itp.
OdpowiedzUsuńJa mam bulwy topinambura z ogródka. Szybko się rozrasta i bulwy super się przechowują w ziemi aż do wiosny. Jak ktoś ma kawałek ogródka warto sobie topinambura posadzić i nie przepłacać w sklepie.
A czy taki topinambur rosnący nad kanałkiem w mieście nie zbiera przypadkiem w bulwie toksyn i metali ciężkich z gleby? Czy na pewno jest taki zdrowy ? Ja tam wolę jednak z gospodarstw ekologicznych z certyfikatem.
OdpowiedzUsuńŁomateńko...a ja to bydlę non stop pielę. Posadziłam cztery sztuki kilka lat temu, by zasłaniały paskudny murek, bo wysokie i teraz za cholerę się nie mogę go pozbyć. Mrówki szybciej wybiłam. Muszę sąsiadowi przepisy pokazać, przestanie się jeżyć na mnie, bo przelazły. Rośnie wszędzie i na wszystkim, nawet na kupie żwiru budowlanego
OdpowiedzUsuńale rozbawił mnie ten komentarz.... super
UsuńRośnie na mojej działce, dobrze że nie wyrzuciłam. Jeśli będzie mi smakował z chęcią rozmnożę.
OdpowiedzUsuńProszę tylko uważać aby nie zawłaszczył sobie całej działeczki, to bardzo inwazyjna roślina!!!
UsuńWitam,jestem Krystyna mam dużo topinamburu urósł mi na działce.Szukam nabywcy.Moj te.696472454.
OdpowiedzUsuń