Brukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji.
Strony
▼
wtorek, 28 stycznia 2014
sobota, 25 stycznia 2014
środa, 22 stycznia 2014
niedziela, 19 stycznia 2014
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu
Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek, to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
1 litr soku jabłkowego z kartonika
6 łyżeczek żelatyny
czwartek, 9 stycznia 2014
Ciasto Marysieńka z kremówką
Oryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką i muszę przyznać, że ciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia.
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
piątek, 3 stycznia 2014
Ciasto Chałwowe
Do tego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy.
ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada do posypania
ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada do posypania