1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka
3 łyżki soli
Wszystko
wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok.
Dodać:
½ kg
marchewki w plasterki½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski
3 ząbki
czosnku (zgniecione)
Natka
pietruszki1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
Wymieszać i
odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Wkładać do słoików, pasteryzować
10 minut.
dobre sa takie "zimowe" sałatki :)
OdpowiedzUsuńmoze to trochę banalne pytanie ale chodzi tu o te ogorki "małe" , których używa sie do kiszenia tak?
OdpowiedzUsuńWielkość ogórków nie ma większego znaczenia, jednak te mniejsze nie mają pestek i chyba będą lepsze.
Usuńczy można zrobić ogórki bez oliwy, marchewki , papryki , cebuli i czosnku
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez warzyw można, jednak sałatka zapewne będzie miałą inny smak, ale bez oliwy to bym raczej nie zaryzykowała.Pozdrawiam
UsuńCzy w przepisie chodzi o oliwę z oliwek, cz olej?
OdpowiedzUsuńWitam - chodzi o olej np. rzepakowy.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy cukier, olej i ocet należy jakoś wcześniej przygotować np. zagotować, czy też wymieszać wszystko razem z warzywami?
jakiego octu najlepiej użyć? spirytusowego 10% czy winnego albo jabłkowego?
i jeszcze jedno pytanie, w sumie najważniejsze: w poście Sałatka ogórkowa Gyros napisałaś "z ogórkowych przetworów na zimie zrobię sztandarowe kiszone, konserwowe i meksykańskie. A dlaczego? Ponieważ żadne inne nie smakowały mi na tyle, aby sobie nimi zawracać głowę czy raczej podniebienie."
hmmmmm, to robić tę sałatkę powyżej, czy sobie darować? (meksykańskie - u mnie zwane chilijskimi ;-) - i konserwowe już zrobiłam, kiszonych nie robię, nie mam tyle miejsca).
trochę się obawiam, że w tej sałatce ogórki będą miękkie w porównaniu z twardą marchewką.
a co jest w składzie przyprawy Gyros, to znaczy jaki to smak ziołowy, paprykowy? może tamtą sałątkę zrobię...
z góry dziękuję za odpowiedź,
Marta
Witam, olej, cukier i ocet można wcześniej zagotować ale też można dodać bezpośrednio do warzyw. Należy użyć octu spirytusowego 10%. Tą sałatkę corocznie robi moja mama, i jest dobra, marchewka w tej sałatce jest miękka i sałatka ta jest godna polecenia..... ale kiszone, konserwowe i meksykańskie są najlepsze, a ostatnio odkryłam również ogórki gyros, i też są mega pyszne, trudno mi określić ich smak - warto spróbować.
UsuńSałatka obłędnie pyszna! Zrobiłam na próbę i ... zimy nie doczekała 😁 Właśnie robię kolejną porcję i główkuje gdzie ją ukryć przed samą sobą 😁
OdpowiedzUsuń