Biszkopt:
4 jajka1 szklanka miałkiego cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa:
1 duże opakowanie
ciepłych lodów1/2 kg serka z wiaderka
2 cytrynowe galaretki
300 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe na wierzch
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka
na samym końcu mąkę, proszek, kakao (oczywiście wcześniej należy je przesiać) i olej.
Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy.
Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy.
Ser mieszamy
ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki.
Wyglada rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam do wypróbowania
Usuńciekawy pomysł, z tym się jeszcze nie spotkałyśmy :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do udziału w konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/
Dziękuje za zaproszenie, na pewno skorzystam. Pozdrawiam
UsuńSuper!!! Zrobilam z rozowymi galaretkami,a na wierzchu "smerfowe" czyli niebieskie. Wygladalo kosmicznie a smakowalo jeszcze lepiej. Dzieki!!!
Usuńfajne :)
OdpowiedzUsuńOjej, genialne!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto to coś dla mojego Małżona. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne jest to ciasto. Jadłam u kogoś, rozpływa się w ustach.Nie robiłam sama, bo nie miałam przepisu, ale teraz na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńOj..kusząco tu;) w jakiej foremce należy to cudo piec?
OdpowiedzUsuń