czwartek, 21 sierpnia 2014

Kabaczek grillowany

Klęska urodzaju kabaczkowego zmobilizowała mnie do poszukiwania nowych przepisów na owo warzywo. Leczo i kotlety panierowane trochę trąciły już myszką ;-) Muszę przyznać, że grillowanego kabaczka nie miałam okazji jeszcze skosztować, aż do teraz. No i zakochałam się w tej formie jego przyrządzenia. Jest to mój absolutny hit tego lata, choć większości z Was zapewne już znany.




1 młody kabaczek
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju
sól, pieprz, przyprawy do grilla 

Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba go obierać ze skórki), następnie obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól. 
Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno. 
Grillowanie 2014

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz