poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową

Szukając inspiracji dla grillowanego łososia, spojrzałam na bagietkę i pomyślałam, że mój łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie.





Składniki dla 4 osób:

500 g surowego łososia norweskiego
do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju

ciasto drożdżowe:
1 jajko
30 ml oleju
1/2 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
200 - 250 g mąki pszennej 
sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku

lody z pietruszki:
200 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30%
duży pęczek natki pietruszki
biały pieprz, sól

sałata miodowa:
główka sałaty
sos do sałaty: 
1 łyżka miodu gryczanego (lub innego)
1 łyżka musztardy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju


Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody
Natkę pietruszki pokroić i zgnieść w moździerzu (nie musi być na papkę). Kremówkę ubić i dodać do niej serek oraz natkę. Wszystko jeszcze raz ubić i wstawić do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem, następnie czynność tą powtarzać około 4-5 razy co 15 minut ubijając aż do całkowitego zamrożenia lodów.
Jeżeli macie maszynkę do robienia lodów to oczywiście sprawa jest o wiele prostsza i mniej skomplikowana.

Przygotowanie łososia
Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.


 
Przygotowujemy ciasto ziołowe
W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Przygotowujemy sałatę
Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem.


Wyjmujemy łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki o długości ok 15-20 cm i średnicy około 2 cm i owijamy nim łososia. Końce ciasta mocno doklejamy do patyczków aby się nie odkleiły. Gotowe zawijasy grillujemy na średnim ogniu po 5 minut z 4 stron. Po 20 minutach grillowania danie będzie gotowe do spożycia. Ciasto chrupiące i pachnące czosnkiem a w środku wilgotny i smaczny łosoś.
Do tego podajemy kulkę lodów z natki pietruszki i sałatę miodową.




Grilluj z łososiem norweskim!

1 komentarz :