piątek, 28 marca 2014

Focaccia

Focaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. 
Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.  




Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika)
400 g mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
płaska łyżeczka soli
olej do posmarowanie
ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie. 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozłożyć, posmarować olejem i posypać ziołami. Odstawić na ok 30 minut, a potem piec w 170 stopniach przez 20 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz