środa, 27 listopada 2013

Surówka z cykorii i pora


Bomba witaminowa na jesienną słotę pod postacią mało popularnej cykorii - TAK, bo cykoria pomimo, że jest sycąca, jest warzywem niskokalorycznym, 100 g cykorii to tylko 17 kcal, możemy się więc zajadać nią bez ograniczeń. Zawiera witaminy, składniki mineralne, węglowodany i nie tylko ...

2 cykorię
1/2 pora
1 mała marchewka
1 twarde jabłko
1 łyża majonezu
sól, pieprz
Cykorię poszatkować, pora pokroić w paski, jabłko i marchew zetrzeć na grubych oczkach. Posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać.

5 komentarzy :

  1. Zapraszam do konkursu :) Czekają ciekawe nagrody ;o)
    http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie. Mój blog również w grudniu świętuje swoje pierwsze urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę się do cykorii przekonać..a może nie potrafię dobrze jej przyrządzić? Zawsze wydaje mi się gorzka..

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, że cykoria jest gorzkawa i ja osobiście wolę kapustę pekińską.

    OdpowiedzUsuń