sobota, 16 listopada 2013

181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany. 

Na ok. 16 rogalików:
500 mąki
50 g drożdży (1/2 kostki)
250 ml śmietany
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
1 słoik powideł, dżemu lub konfitury
lukier, orzechy i bakalie do posypania








Żółtka i jajko rozmieszać z cukrem dodać drożdże i rozcierać, aż do rozpuszczenia. 
Następnie dodać śmietanę rozpuszczone masło, rozmieszać i na samym końcu dodać mąkę. Ciasto wyrabiać, energicznie płaską dłonią przez około 5 minut. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Upieczone rogaliki polać lukrem posypać orzechami i bakaliami.




3 komentarze :