poniedziałek, 4 marca 2013

71. Mufinki z pianką marshmallow


Moda na mufinki nie mija i chyba długo jeszcze nie minie, bo i dlaczego ma przeminąć coś co lubimy i kochamy.
Suche składniki:
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
3 żółtka
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki oleju
100 g orzechów
150 g wiśni (mogą być mrożone)
100 g rodzynek

Pianka marshmallow:
3 białka
100 pianek marshmallow
1/2 szklaki cukru





Mokre i suche składniki wymieszać, najpierw osobno a następnie razem. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek i piec przez 25 minut w 170 stopniach.
Pianki rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ogrzewając na małym ogniu. Gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Z białek ubić piane na sztywno a następnie powoli dodawać cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia. Gdy masa z pianek zacznie tężeć dodać ją do bezy i dokładnie ubić. Następnie szprycą wyciskać na wierzch mufinek.


Ja do masy bezowej dodałam zbyt ciepłą masę marshmallow dlatego trochę mi się rozlała.

2 komentarze :

  1. Uwielbiam pianki marshmallow!!! :) Najlepiej smakują mi jako dodatek do kawy :). Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają, pianki - rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń