niedziela, 9 grudnia 2012

7. Chałwa z kaszy manny


Oto przepis na „polską” chałwę.
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka wody
orzechy, sezam, skórka pomarańczowa



Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie odchodzić od patelni.

Foremki najlepiej silikonowe napełnić gorącą masą, zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Przed podaniem wyjąć z foremek, dodatkowo można udekorować bakaliami.

1 komentarz :

  1. Lubię kaszę manną, ale czy to smakuje podobnie do chałwy...?

    OdpowiedzUsuń